Mielőtt terméket vásárol, előtte mérje le,

 és csak utána válasszon!

A pontos méréshez érdemes tolómérőt használni, ennek hiányában mérőszalagot. Figyelmesen olvassa végig, hogy garantáltan az Önnek megfelelő terméket válassza!      

 • Első lépésként érdemes tudnunk milyen zár van az ajtónkban, amely lehet hagyományos kulcslyukas(1), cilinder zárbetétes(2) vagy WC záras(3). Zártípustól függően válasszuk ki a számunkra szükségeset.

Megjegyzés:                                                                                                                       

1, Kulcsos = BB normál záras kivitel jelent, általában a  lakáson belül használják, szobaajtóknál jellemző.

2, Cilinderes= PZ Biztonsági hengerzárbetétes bejárati ajtóknál használatos lyukasztást jelent.

3, WC záras kivitel nem tartalmazza az ajtóban lévő speciális WC zárat, ami külön költséget jelent.

ROZETTÁS KILINCSEK

 • Mobilitásuk miatt igen praktikusak, és minden zártípushoz használhatóak. Ilyenkor nincs szükség extra mérésre, hiszen a zártakaró a zárszerkezethez igazítva felhelyezhető. Eldöntenie csak azt szükséges, hogy milyen kivitelben legyen (normál, cilinder vagy WC-záras).   

Továbbá ügyeljen rá, hogy a kulcslyuk távolság minimum 3cm-es távolságra legyen az ajtó szélétől, így biztosan illeszkedni fog ajtajára a választott termék. Körrozettás, négyzetrozettás és ovál rozettás kivitelben vannak felső rozettához tartozó alsó zártakaróink, melyek minden stílusnak próbálnak megfelelni. Ügyeljünk rá, a 2 rozetta ne érjen össze felszereléskor.

KULCSLYUK TÁVOLSÁGÁNAK MEGHATÁROZÁSA

 •  Magyar szabvány méretek: 90mm, 55mm
 •  Előfordulhat külföldi méretezés is:72mm, 78mm, 85mm, 88mm, 92mm

 HOSSZÚCÍMES AJTÓKILINCS

 • A méretválasztás elengedhetetlen. A méretet a kilincs magtengelyének középpontja és a kulcslyuk tengelyközéppontja közti távolságot adja, amelyet az ábrán is igyekeztünk szemléltetni. Minden kilincshez   tartozik egy „válasszon méretet opció, ahol megtalálja, az Ön által mért    „X” méretet mm-ben kifejezve, és a hozzá választható lyukasztásokat. (kulcsos,  cilinderes, WC-záras kivitelben.) Amennyiben nem találja a lehetőségek között az Ön által lemért méretet, ez azt jelenti, EGYEDI méretről van szó. Ebben az esetben jelezze az adatokat a MEGJEGYZÉS rovatban. Ezt követően feláras termékként személyre szabottan elkészítjük Önnek. Mennyiségtől függően ársávos kedvezményeket kínálunk az elégedettebb vásárlás érdekében. 

Ezen felül Önnek még két dolgot kell figyelembe vennie a következők miatt:

Alapesetben a legtöbb kilincs nyitási iránya csak lefelé működik a rugós működtető mechanikának miatt.

 1.      Ha Önnek bejárati ajtónál többpontos zár esetén szükséges, hogy a kilincs fölfelé is működtethető legyen. Ezt a MEGJEGYZÉS rovatban kérem, tüntesse fel. (Ezeknél a típusoknál mindegy, hogy jobbos vagy balos kilincset választ a rendelésnél.)
 2.      Ha Önnek nem kell felfelé működtetnie a kilincset, akkor a bejárati ajtót is tudja használni rugós kilinccsel. 

 

RUGÓS KILINCS VÁLASZTÁSÁNÁL GYŐZŐDJÖN MEG IRÁNYÁRÓL

 • Ha kinyitjuk az ajtót, és szembeállunk az élével, akkor látni fogjuk a zár nyelvét. Amelyik oldalon hosszabb a zárnyelv, olyan irányú az ajtó. Tehát például a képen látható ajtó zárnyelve a bal oldalon hosszabb, tehát egy balos ajtóról, balos kilincsről van szó.

 

BIZTONSÁGI KILINCSEK

    

 • Bejárati ajtókra ajánlott a biztos védelem érdekében. Eme kilincsek nagy része öntött, tömör, vastag pajzsból és masszív kilincsből készül, melynek köszönhetően jobban bírja a terhelést. A külső pajzs részen nincsen furat így a kilincs nem leszerelhető külsőleg. A külső pajzs belülről van rögzítve átmenő csavarokkal.
 • Portál záraknál lyukasztásnak egyeznie kell a zárban kialakított lyukakkal. Vagy az is elégséges, ha a zár fölött megy az átmenő csavar. 

GOMBKILINCS MÉRETVÁLASZTÁSA   

 • Ezek a típusok alapkivitelben, mindkét oldalról nyitják az ajtót. Ha Ön szeretné, hogy a gomb felőli oldal ne működtesse a zárat, kérem a MEGJEGYZÉS rovatba tüntesse fel, hogy a választott oldalt fix gombbal kéri. Az árak 1db gombot és 1db kilincset tartalmaznak. Amennyiben mind a két oldalon gombra van szüksége MEGJEGYZÉS rovatban tüntesse fel.
 • Eltolt gombnál vegye figyelembe ajtaja szélességét, hogy az aszimmetrikus eltolás miatt nehogy útban legyen a kilincs az ajtófélfának. 

 LYUKASZTÁS NÉLKÜLI AJTÓKILINCS

 • Ha Ön nem akarja zárni belső ajtóit, de már kulcsos zárat szereltek, vagy elhagyta kulcsát, akkor ezzel a típussal elfedheti, eltakarhatja a zár lyuk nyílását.

ABLAKKILINCSEK (L, T alakú) ERKÉLYAJTÓK ÉS HÚZÓGOMBOK VÁLASZTÁSA

 •  Az általunk forgalmazott termékekből, a zárat működtető négyszögvas kivehető. Ezáltal könnyen méretre vágható illetve a már meglévő régi ablaktípusok zárjainál, ahol a tengely kiáll az ablakból, ott is könnyedén felszerelhető.
 • Ha Önnek olyan típusra van szüksége, ahol a négyszögvas rögzítve van a kilincshez, azt a MEGJEGYZÉS rovatba jelezze. Felár ellenében elkészítjük Önnek.
 • Aszimmetrikus ablakkilincs választásánál jegyezze meg az ablak nyitásirányát.
 • Ezeknél a típusoknál Önnek meg kell mérnie, hogy ablak, illetve erkély ajtózárba milyen méretű négyszögvas szükséges. (6,7,8 mm-es) Majd mérés után a termékhez tartozó, válasszon méretet opcióból a helyes méretet ki tudja jelölni. Ha ettől eltérő méretre van szüksége a MEGJEGYZÉS rovatban tüntesse fel.

TOVÁBBI APRÓSÁGOK

 • Olykor az ajtó vastagságát is fel kell mérni. Speciális esetekben előfordul, hogy a négyzetvas hossza eltérő a sztenderd mérettől. Alap négyzetvas 100mm hosszú amely 60-65 mm ajtólaphoz jó.
 • Bejárati ajtóra feltétlenül szükséges belülről felszerelhető biztonsági zárat felszerelni. Ezek 2 és 3 pontosak lehetnek.

 

Kérdésével forduljon bizalommal hozzánk!

Hívjon minket a +36-30-511-7298, vagy írjon nekünk az ertekesites@ajtokilincs.hu –ra, ahol készséggel próbálunk segíteni és megoldani a felmerülő problémákat.

Reméljük, fentiek figyelmes elolvasása után, segítettünk Önnek kielégítő tájékoztatást adni, hogy otthonába a megfelelő típusú díszvasalatot tudjon választani.

Kívánunk jó vásárlást!

Kilincsáruház csapata